”Natomaana” Suomi rakentaa yhteistyön maailmaa

Suomi on päättänyt hakea Naton jäsenyyttä yhdessä Ruotsin kanssa. Ei ole epäilystä, etteivätkö maamme tulisi nopeasti hyväksytyiksi kolmenkymmen jäsenmaan joukkoon.

Naton tehtävä on turvata maittensa alueellinen koskemattomuus. Suomi ja Ruotsi otetaan nyt tämän turvan piiriin. Saamme suojaa ja myös annamme sitä itse. Pohjoismaisen hyvinvoinnin rakentaminen jatkuu.

Syy puolustusliiton jäseneksi liittymiseen on Venäjän aggressiivinen ja ennakoimattomaksi muuttunut politiikka naapureitaan kohtaan. Presidentti Putinin kaudella Venäjää on rakennettu suljetuksi valtioksi, joka syrjii, vainoaa ja vangitsee. Putinin hallinto elää sotapropagandasta ja valheista. Totuus oli venäläisille Ukrainan sodan ensimmäinen uhri.

Suomella on maailmalla rauhan rakentajan ja kansojen välisen yhteisymmärryksen edistäjän maine. Olemme nähneet itsemme vanhan sanonnan mukaisesti enemmänkin lääkäreinä kuin tuomareina. Vuosikymmenten yhteistyön takia tunnemme myös Venäjää ja venäläisiä. On varmaa, että tälle kokemukselliselle tiedolle on tulevaisuudessakin paljon käyttöä. Putinin johtama Venäjä rakentaa ympärilleen muuria, jonka ulkopuoliset ajatukset ja ihmiset nähdään uhkina. Edesmennyt runoilija ja kansanedustaja Tommy Tabermann kirjoitti, että muurin tärkein osa on portti. Jatkamalla pohjoismaisen hyvinvointivaltion rakentamista varmistamme, että mielettömään muuriin syntyy portteja ihmisten ja vapauden aatteiden kulkea. Putinin muurin tulevat venäläiset itse aikanaan kaatamaan.

Olli Lehtonen

Kirjoittaja on Suur-Leppävaaran Demarit ry:n johtokunnansen ja espoolainen kuntapoliitikko